4 duże ziemniaki
200g ośmiorniczek(mrożonych lub w zalewie)
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 cebula czerwona
2 łyżki octu winnego białego
1 ząbek czosnku
2 łyzki soku z cytryny
natka pietruszki
sól,pieprz
WYKONANIE;
Ziemniaki ugotuj w mundurkach,wystudzić,obierz i pokrój na dość spore kawałki.
Ośmiorniczki odsącz od zalewy a jeśli są mrożone to wrzuć do wrzątku i obgotuj.
Cebulę drobno pokroić w kostkę.
Ocet winny wymieszać z sokiem z cytryny i dodaj zmiażdżony czosnek.
Powoli wlewaj oliwę,aby uzyskać emulsyjny sos,dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do salaterki wkładamy pokrojone ziemniaki,ośmiorniczki,cebulę i polewamy sosem.
Dokładnie przemieszaj i posyp natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz