Wyszukiwarka

GIROS

 SKŁADNIKI;
1 kg mięsa wieprzowe(łopatka,karkówka,schab)
3 ząbki czosnku
6 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
szczypta mielonego kminku
sól,pieprz
pieprz cayenne
WYKONANIE;
Mięso pokrój na wąskie paski.
Przygotuj marynatę;obrać czosnek,drobno posiekaj(albo przecisnąć przez praskę),następnie utrzeć
go w misce ze słodką papryką,kminkiem,oregano,pieprzem cayenne i solą.Dodaj olej,wrzucić mięso,
całość dokładnie wymieszać.
Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Gdy mięso nasiąknie marynatą,smażymy je na mocno rozgrzanej patelni(mięso należy wkładać małymi partiami).
Aby podczas smażenia się nie przypaliło,trzeba je energicznie mieszać.
Mięso będzie gotowe,kiedy nabierze brązowej barwy.Możemy przyprawić je jeszcze solą i białym pieprzem.
Giros podaje się z frytkami,cebulą(pokrojoną w piórka),pomidorem(w plasterki) i sos dzadziki.

Brak komentarzy: