SKŁADNIKI;50 dag mąki
20 dag drożdży
13 łyżek cukru
20 dag masła
2 jajka
sól
1/2 litra mleka(z czego 1/4 zostawić do gotowania)
WYKONANIE;
Z niewielkiej ilości mąki,1/2 filiżanki ciepłego mleka,drożdży i 2 łyżek cukru zrobić zaczyn.
Gdy wyrośnie,dodać do niego jajka,resztę mąki,mleko,6 łyżek cukru i roztopione 10 dag masła.
Wyrabiać ciasto,aż pojawią się pęcherze powietrza.
Uformować knedle.W garnku rozpuścić resztę masła,przyrumienić 6 łyżek cukru i zalać całość 1/4 litrem mleka.
Włożyć do garnka knedle,naczynie przykryć wilgotną ściereczką,zamknąć pokrywką.
Gotować 30 minut.
Podawać z sosem waniliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz