Wyszukiwarka

BAWARSKIE KNEDLE

SKŁADNIKI;
 50 dag mąki
 20 dag drożdży
 13 łyżek cukru
 20 dag masła
 2 jajka
 sól
 1/2 litra mleka(z czego 1/4 zostawić do gotowania)
 WYKONANIE;
 Z niewielkiej ilości mąki,1/2 filiżanki ciepłego mleka,drożdży i 2 łyżek cukru zrobić zaczyn.
 Gdy wyrośnie,dodać do niego jajka,resztę mąki,mleko,6 łyżek cukru i roztopione 10 dag masła.
 Wyrabiać ciasto,aż pojawią się pęcherze powietrza.
 Uformować knedle.W garnku rozpuścić resztę masła,przyrumienić 6 łyżek cukru i zalać całość 1/4 litrem mleka.
 Włożyć do garnka knedle,naczynie przykryć wilgotną ściereczką,zamknąć pokrywką.
 Gotować 30 minut.
 Podawać z sosem waniliowym.

Brak komentarzy: