Wyszukiwarka

RYŻ Z PIEKARNIKA (RYZOGALO STO FOYRNO)

Αποτέλεσμα εικόνας για smacznegoSKŁADNIKI;
600 ml mleka
300 ml śmietany (krema galaktos)
1 wanilia lub cukier waniliowy
1 szkl ryżu
1 łyżka  masła
1/2 szkl cukru
gałka muszkatołowa w proszku (pół szczypty dosłownie troszkę ale nie koniecznie)
konfitury o smaku wiśni lub innego smaku (albo sok)
WYKONANIE;
Zagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Do garnka wlewamy mleko, śmietanę, cukier, wanilie lub cukier waniliowy i pozostawiamy do zagotowania tylko gotujemy na małym ogniu i mieszamy aby się nam nie przypaliło.
Jeśli zacznie się gotować zdejmujemy z ognia.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż i zalewamy naszym kremem z mleka , wkładamy masło, troszkę    gałki muszkatołowej i dokładnie  rozmieszajcie z ryżem i kremem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut.
Wyjmujemy aby dokładnie przemieszać ryż i wstawiamy z powrotem na 30 minut, wyjmujemy z powrotem mieszamy dokładnie i wstawiamy .
Pieczemy około 45 minut , wyjmujemy i pozostawiamy na trochę aby nam lekko zgęstniał i podajemy na gorąco  polewając konfiturami lub sokiem.
Z moich składników wyjdzie wam 5-7 porcji zależy od salaterek.

Brak komentarzy: