SKŁADNIKI;
5 cukini startych
2-3 świeże cebulki ze szczypiorkiem drobno posiekane
6-8 jajek
1/2 szkl startego sera
1/2 szkl skruszonej fety
5 łyżek natki koperku drobno posiekanego
1/2 szkl oliwy z oliwek
sól, pieprz
WYKONANIE;
Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na tarce (duże oczko).
Starte cukinie lekko solimy i wyciskamy sok.
Zagrzewamy oliwę i wrzucamy cukinię, podsmażamy około 10-15 minut.
Do podsmażonych cukinie wrzucamy świeża cebulkę i dusimy około 5 minut.
Roztrzepujemy jajka i wlewamy do cukini i razem wrzucamy starty ser, natkę pietruszki, skruszona fetę, pieprz i dokładnie wszystko lekko mieszamy.
Smażymy na małym ogniu aż zgęstnieje i powstanie omlet, który przewracamy na druga stronę.
Omlet podajemy na ciepło ale można też i na zimno.
Cała tajemnica jest ukryta w smażeniu cukini, smażymy aż praktycznie przyklei się do patelni (ale aby się nie przypaliło).
5 cukini startych
2-3 świeże cebulki ze szczypiorkiem drobno posiekane
6-8 jajek
1/2 szkl startego sera
1/2 szkl skruszonej fety
5 łyżek natki koperku drobno posiekanego
1/2 szkl oliwy z oliwek
sól, pieprz
WYKONANIE;
Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na tarce (duże oczko).
Starte cukinie lekko solimy i wyciskamy sok.
Zagrzewamy oliwę i wrzucamy cukinię, podsmażamy około 10-15 minut.
Do podsmażonych cukinie wrzucamy świeża cebulkę i dusimy około 5 minut.
Roztrzepujemy jajka i wlewamy do cukini i razem wrzucamy starty ser, natkę pietruszki, skruszona fetę, pieprz i dokładnie wszystko lekko mieszamy.
Smażymy na małym ogniu aż zgęstnieje i powstanie omlet, który przewracamy na druga stronę.
Omlet podajemy na ciepło ale można też i na zimno.
Cała tajemnica jest ukryta w smażeniu cukini, smażymy aż praktycznie przyklei się do patelni (ale aby się nie przypaliło).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz