SKŁADNIKI;200 gr masła
1/2 szkl cukru
150 gr oliwy z oliwek
2 jajka
1/2 szkl mleka
2 szkl maki lub troszkę więcej
1 kieliszek koniaku
pół łyżeczki sody
2 łyżeczki wody różanej
1/2 szkl cukru pudru
NADZIENIE;
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 szkl orzechów włoskich zmieszanych z migdałami ( lekko miksujemy lub kruszymy i lekko prażymy na patelni bez oleju)
WYKONANIE;
Na małym ogniu rozpuszczamy masło z oliwa.
Cukier mieszamy z mlekiem i wlewamy do rozpuszczonego masła i dokładnie mieszamy na jednolita masę.
Wsypujemy makę, mieszamy aż zgęstnieje masa i odstawiamy do ostudzenia.
Rozpuszczamy sodę w koniaku, roztrzepujemy jajka i to wszystko dodajemy do ostudzonej masy.
Dokładnie zagniatamy wszystko razem i powstała mięka masa.
Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy razem.
Bierzemy mała ilość ciasta i robimy kulkę, na środku robimy otwór i wkładamy troszkę nadzienia orzechowego, dokładnie zamykamy formujac kulkę.
Gotowe kulki wkładamy na blaszkę lekko posmarowana tłuszczem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach i pieczemy około 30 minut.
Upieczone mamulia kropimy woda różana i posypujemy cukerem pudrem.
1/2 szkl cukru
150 gr oliwy z oliwek
2 jajka
1/2 szkl mleka
2 szkl maki lub troszkę więcej
1 kieliszek koniaku
pół łyżeczki sody
2 łyżeczki wody różanej
1/2 szkl cukru pudru
NADZIENIE;
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 szkl orzechów włoskich zmieszanych z migdałami ( lekko miksujemy lub kruszymy i lekko prażymy na patelni bez oleju)
WYKONANIE;
Na małym ogniu rozpuszczamy masło z oliwa.
Cukier mieszamy z mlekiem i wlewamy do rozpuszczonego masła i dokładnie mieszamy na jednolita masę.
Wsypujemy makę, mieszamy aż zgęstnieje masa i odstawiamy do ostudzenia.
Rozpuszczamy sodę w koniaku, roztrzepujemy jajka i to wszystko dodajemy do ostudzonej masy.
Dokładnie zagniatamy wszystko razem i powstała mięka masa.
Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy razem.
Bierzemy mała ilość ciasta i robimy kulkę, na środku robimy otwór i wkładamy troszkę nadzienia orzechowego, dokładnie zamykamy formujac kulkę.
Gotowe kulki wkładamy na blaszkę lekko posmarowana tłuszczem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach i pieczemy około 30 minut.
Upieczone mamulia kropimy woda różana i posypujemy cukerem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz