SKŁADNIKI;
1 jajko
3 łyżki masła
1/4 łyżeczki maki ziemniaczanej
3/4 filiżanki cukru
1/2 filiżanki soku z cytryny ( sok i cukier mierzymy taką samą filiżanka)
2 cytryny starta skórka
WYKONANIE;
Myjemy dokładnie cytryny i osuszamy ściereczka.
Z osuszonych cytryn ścieramy skórkę, przekraiamy na połowę i wyciskamy sok który jest nam potrzebny.
Do garnka z lekko grubszym spodem wbijamy jajko i roztrzepujemy dodajemy starta skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier, masło i mąkę ziemniaczana.
Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając.
Gotujemy około 15 minut aż krem zacznie gęstnąć, zmniejszamy jeszcze ogień i zagotujemy jeszcze około 2 minuty, mieszając cały czas i zdejmujemy z ognia.
Krem przekładamy do słoika..
Słoik należy napełnić aż do pełna zakręcamy, ostudzić i wstawiamy do lodówki.
Kremem możemy smarować chleb, przekładać ciasta, dekorować torty lub tarty.
1 jajko
1/4 łyżeczki maki ziemniaczanej
3/4 filiżanki cukru
1/2 filiżanki soku z cytryny ( sok i cukier mierzymy taką samą filiżanka)
2 cytryny starta skórka
WYKONANIE;
Myjemy dokładnie cytryny i osuszamy ściereczka.
Z osuszonych cytryn ścieramy skórkę, przekraiamy na połowę i wyciskamy sok który jest nam potrzebny.
Do garnka z lekko grubszym spodem wbijamy jajko i roztrzepujemy dodajemy starta skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier, masło i mąkę ziemniaczana.
Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając.
Gotujemy około 15 minut aż krem zacznie gęstnąć, zmniejszamy jeszcze ogień i zagotujemy jeszcze około 2 minuty, mieszając cały czas i zdejmujemy z ognia.
Krem przekładamy do słoika..
Słoik należy napełnić aż do pełna zakręcamy, ostudzić i wstawiamy do lodówki.
Kremem możemy smarować chleb, przekładać ciasta, dekorować torty lub tarty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz