SKŁADNIKI;
1 kg mięsa mielonego (wołowe- baranina)
2 cebule drobno posiekane
3 łyżki bułki tartej
10 łodyżek natki pietruszki posiekanej
2 łyżeczki diozmo
1 jajko
2-3 pory pokrojone
3-4 grube łodygi selera pokrojone
1/2 szkl oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżka masła
sól, pieprz
WYKONANIE;
Do miski wkładamy mięso mielone, cebulę, bułkę tarta,natkę pietruszki, jajko, diozmo, pieprz, sól, paprykę słodką to wszystko dokładnie wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Wlewamy do garnka oliwę, podduszamy pora, selera aż zmięknie, dodajemy ostra paprykę, szczyptę soli, koncentrat pomidorowy i dokładnie wszystko mieszamy.
Do gotowego sosu wrzucamy uformowane klopsiki i dolewamy mniej więcej 2/3 ciepłej wody.
Gotujemy na małym ogniu około 45- 55 minut i przed samym końcem wkładamy masło, rozmieszamy lekko aby połączyło się dobrze z sosem.
1 kg mięsa mielonego (wołowe- baranina)
3 łyżki bułki tartej
10 łodyżek natki pietruszki posiekanej
2 łyżeczki diozmo
1 jajko
2-3 pory pokrojone
3-4 grube łodygi selera pokrojone
1/2 szkl oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżka masła
sól, pieprz
WYKONANIE;
Do miski wkładamy mięso mielone, cebulę, bułkę tarta,natkę pietruszki, jajko, diozmo, pieprz, sól, paprykę słodką to wszystko dokładnie wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Wlewamy do garnka oliwę, podduszamy pora, selera aż zmięknie, dodajemy ostra paprykę, szczyptę soli, koncentrat pomidorowy i dokładnie wszystko mieszamy.
Do gotowego sosu wrzucamy uformowane klopsiki i dolewamy mniej więcej 2/3 ciepłej wody.
Gotujemy na małym ogniu około 45- 55 minut i przed samym końcem wkładamy masło, rozmieszamy lekko aby połączyło się dobrze z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz