SKŁADNIKI;
1 szkl kaszy manny
200 gr masła
5 jajek
2 łyżeczki startej skórki pomarańcza lub cytryny
1 1/2 filiżanki maki
1 1/2 filiżanki cukru
250 gr startych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
trochę cynamonu
WYKONANIE;
W miseczce ucieramy masło z cukrem na jednolita masę.
Oddzielnie ubijamy jajka i dodajemy do masy z masła.
Dodajemy starte migdały, cynamon i dokładnie łączymy w jednolita masę.
Wsypujemy pomału kasze manna wymieszana z maka, proszkiem do pieczenia i jednocześnie mieszamy cały czas.
Smarujemy lekko tłuszczem foremkę i wkładamy masę.
Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut aż nabierze lekko złotego koloru.
Robimy syrop pomarańczowy i jeśli gotowa jest chałwa kroimy w foremce na kawałki i polewamy syropem.
Jeśli ktoś chce może w każdy kawałek włożyć jeden cały migdał i dopiero polewamy syropem.
Chałwę podajemy zimną.
200 gr masła
5 jajek
2 łyżeczki startej skórki pomarańcza lub cytryny
1 1/2 filiżanki maki
1 1/2 filiżanki cukru
250 gr startych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
trochę cynamonu
WYKONANIE;
W miseczce ucieramy masło z cukrem na jednolita masę.
Oddzielnie ubijamy jajka i dodajemy do masy z masła.
Dodajemy starte migdały, cynamon i dokładnie łączymy w jednolita masę.
Wsypujemy pomału kasze manna wymieszana z maka, proszkiem do pieczenia i jednocześnie mieszamy cały czas.
Smarujemy lekko tłuszczem foremkę i wkładamy masę.
Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut aż nabierze lekko złotego koloru.
Robimy syrop pomarańczowy i jeśli gotowa jest chałwa kroimy w foremce na kawałki i polewamy syropem.
Jeśli ktoś chce może w każdy kawałek włożyć jeden cały migdał i dopiero polewamy syropem.
Chałwę podajemy zimną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz