Wyszukiwarka

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO;
Αποτέλεσμα εικόνας για smacznego1 szkl mąki
pół kostki masła( może być roślinne)
3/4 szkl cukru
3 jajka
1 białko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki esencji arakowej
1 łyżka kakao
750g śliwek (lub litrowy słoik kompotu ze śliwek)
masło i tarta bułka do foremki.
SKŁADNIKI NA KREM;
pół kostki masła
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
pół opakowania budyniu waniliowego(przygotuj budyń z połową dodatków według przepisu na opakowaniu budyniu)
WYKONANIE;
Śliwki myjemy, parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i wypestkujemy.Przy śliwkach z kompotu parzenie jest zbędne-wystarczy ściągnąć im skórkę i wyjąć pestki.Średniej wielkości tortownice lub foremkę(18#30cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.Po przygotowaniu foremki robimy ciasto.Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę(śmietana),dodajemy stopniowo po jednym żółtku a następnie esencje arakową.Ze wszystkich 4 białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia do utartego masła.Ciasto dzielimy na połowę:Połowę wlewamy do tortownicy i rozprowadzamy. Do drugiej połowy dodajemy (delikatnie mieszając łyżką)kakao.Ciemne ciasto wylewamy na białe i delikatnie rozprowadzamy .Na wierzch kładziemy śliwki i całość wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika(150*C-180*c),stopniowo powiększamy temperaturę,gdy ciasto urośnie .Pieczemy ok 30 minut.Dokonujemy próby patyczkiem,jeśli patyczek jest suchy ,ciasto zaś ładnie przyrumienione  to wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.Na krem przygotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu,po czym studzimy go mieszając,aby nie zrobił się (kożuch).Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę(śmietankę),stopniowo dodajemy ostudzony budyń i żółtko, mieszamy.Krem powinien być gładki i puszysty.Gotowym kremem nakrywamy zupełnie już wystudzone ciasto.Robimy polewę czekoladową (polewa powinna być lekko letnia ) i dekorujemy ciasto.

Brak komentarzy: