Jabłka
20 dużych łyżek cukru
WYKONANIE;
Jałka dokładnie myjemy.
Umyte jabłka przepuszczamy przez sokowirówkę, całę ja nie obieram ani ze skórki i nie wydrążam pestek.
Wyciśnięty sok pozostawiamy na około 2 godziny aby ustojał się.
Ustojały sok przecedzamy przez sitko, bardzo drobne.
Możecie na sitko położyć gazę lub tetrową pieluszkę.
Odcedzony sok wlewamy do garnka i gotujemy, jeśli będzie zbierał się jeszcze osad to należy odcedzić ponownie gorący sok.
Jeśli jest wszystko gotowe gotujemy nasz sok i wsypujemy cukier, gotujemy około 30 minut.
Ugotowany sok rozlewamy bo wypasteryzowanych butelek.
Butelki z sokiem wekujemy.
Sok jest bardzo smaczny na zimową porę a szczególnie na gorąco.
Przepis sest na około 15-20 kg jabłek antonówek, z tego otrzymałam 6,5 litra soku jabłkowego po odcedzeniu z sumu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz