Wyszukiwarka

WIELKANOCNA ZUPA - MAGIRICA

3-4 świeże cebule ze szczypiorkiem
1 pęczek koperku
1 lodowa sałata
1 jagnięcia wątróbka
sól, pieprz
1 kostka rosołowa
1 łyżka ryżu
1/2 szkl oliwy z oliwek
WYKONANIE;
Najpierw należy odparzyć wątróbkę, czyli wątróbkę wrzucamy do wrzącej wody na 5-10 minut i wyjmujemy.
Odparzoną wątróbkę kroimy na małe kawałki.
Do garnka wlewamy oliwę i lekko dusimy wątróbkę, dodajemy pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem, sałatę kroimy drobno w paski, koperek drobno posiekany oraz ryż. kostkę rosołową.
Wszystko zalewamy wodą i pozostawiamy do zagotowania.
Gotujemy na małym ogniu, aby składniki ugotowały się i wątróbka była miękka.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Magirice można zagęścić sosem jajecznym jeśli ktoś lubi lub poprostu podajemy z cytryną i każdy sobie doprawia do smaku.

Brak komentarzy: