6 jajek ugotowanych na twardo
12 plajstrów sera żółtego
12 plajstrów wędliny własnego gustu
1 jajko do posmarowania
płaty ciasta tylko ciasto zagniatamy z około 1/2 kg mąki
WYKONANIW;
Zagniatamy ciasto i odstawiamy na około 15-20 minut aby odpoczeło.
Zagniecione ciasto dzielimy na 12 kuleczek, które rozwałkujemy.
Ugotowane jajka rozkrajamy na połowę, bierzemy po jednym plajsterku sera i wędliny oraz połowę jajka i kładziemy na rozwałkowany płat ciasta(jeśli kawałki sera są duże możemy przeciąć na połowę)
Zagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Blaszkę wykładamy pergaminem który lekko smarujemy tłuszczem i układamy nasze niespodzianki.
Roztrzepujemy jajko z małą ilością wody i smarujemy każdą jedną niespodziankę.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor, jeśli ktoś chce po wierzchu można posypać sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz