1 1/2 kg jagnięciej wątróbki ze wszystkim oraz jelita
10 świeżej cebulki ze szczypiorkiem
1 pęczek natki koperku
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka origano
2 ząbki czosnku startego
1/2 szkl oliwy z oliwek
100 gr masła
WYKONANIE;
Myjemy bardzo dokładnie watróbkę, jelita i odcedzamy.
Watróbkę, serce, płuca kroimy na cienkie paski.
Poktojone paski dokładnie myjemy i posypujemy sola, pieprzem,origano oraz starty czosnek.
Umyte jelita przecinamy cienkimi nożyczkami, aby nam powstały wstażki.
Spowrotem myjemy i odcedzamy, pozostawiamy na durszlaku około 10 minut aby dobrze odsaczyła się woda.
Odcedzone odcedzonei przekrojone jelita kroimy na kawałki o długości około 50-60 cm.
Pokroione kawałki układamy na stolnicy około 10-15 kawałków jeden obok drugiego i nakładamy pokrojone kawałki watróbki, serca, płuc i zaczynamy obwijać , zakładamy na przenian paski jelit które należy mocniej zaciskać.
Dla poczatkujacych podpowiem że możecie użyć wykałaczek, po zwinięciu wyjmujemy wykałaczki i tylko pozostawiamy jeśli ktoś chce na samym zamknięciu garduby.
Do głębszej blaszki kroimy świeża cebulkę ze szczypiorkiem, natkę kopru, natkę pietruszki i kładziemy nasze gardubę po wierzchu polewamy oliwa i kładziemy kawałki masła oraz wlewamy 1-2 szkl wody.
Jeśli ktos chce można dodać 1 łyżke koncentratu pomidorowego tylko rozrabiamy z woda i zalewamy gardubę.
Gotowe garduby nakrywamy folia aluminiowa i wstawiamy do piekarnika, kilka minut przed końcem jeśli garduba i warzywa sa miękki zdejmujemy folję i opiekamy na złoty kolor.
Nagrzewamy piekarnik w 180-200 stopni i pieczemy aż będzie miękkie.
Gardubę podajemy na ciepło, można skropić lekko cytryna i podać z frytkami.
\
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz