Wyszukiwarka

DOMOWA PIZZA

1/2 kg mąki
1 jajko
1/2 szkl letniego mleka
1/2 szkl letniej wody
1 mała paczuszka suchych drożdzy
1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
szczypta soli do ciasta
2 papryki zielone lub czerwone kroimy w paski
6-8 plajstrów boczku wędzonego
6-8 plajstrów innej wędliny
6-8 plajstrów żółtego sera
keczap do posmarowania ciasta
1 puszka mała konserwowych pieczarek
1-2 pomidory świeże kroimy w krążki
starty ser do posypania pizzy
WYKONANIE;
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, suche drożdze, olej, jajko i wlewamy mleko oraz wodę.
Zagniatamy ciasto, jesli jest lekko wodniste podsypujemy mąką.
Zagniecione ciasto musi być elastyczne.
Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrosnięcia na około 30 minut.
Blaszkę lekko smarujemy tłuszczem i rozkładamy wyrośnięte ciasto, które formujeny do kształtu blaszki.
Na ciasto kładziemy keczup i smarujemy całe ciasto bardzo dokładnie, następnie kładziemy plajstry sera, wędlinę, konserwowe pieczarki, boczek, paprykę na przemian z pomidorem i po wierzchu posypujemy startym żółtym serem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut, w zależności od piekarnika.

Brak komentarzy: