Wyszukiwarka

WIELKANOCNE TSOUREKIA

1 kg mąki
1/2 szkl wody letnia
1/2 szkl mleka
1 1/2 szkl cukru
6 jajek
3 paczuszki suchych drożdzy
szczypta soli
150 gr masła
1 łyżka machlepi w proszku
1 łyżka mastycha w proszku
płatki migdałowe do posypamia nie koniecznie
WYKONANIE;
Rozrabiamy drożdze, 1 łyżka cukru, 2-3 łyżki mąki w letmiej wodzie, aby nam powstało lane ciasto.
Rozrobione ciasto nakrywamy folią lub ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 33-45 minut aby nam wyrosło.
Rozpuszczamy lekko maslo i mieszamy razem z solą, machlepi, mastychą.
Miksujemy jajka, cukier, mleko i dodajemy rozpuszczone masło z resztaą składników, miksujemy okolo 5 minut aby wszystko dokładnie się połączyło.
Do miski wsypujemy makę, wyrosnięte drożdze, rozmiksowane jajka i zagniatamy ciasto.
Ciasto należy sporo czasu zagniatać rękoma aby dobrze wyrobić i powstało elastyczne ciasto.
Zagniatane ciasto podlewamy lekko oliwą jeśli trzeba aby się nie przyklejalo do miski, jeśli ciasto jest dobrze zagniecione przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę lub troszkę dłużej aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, każdą część rozkulkujemy i splatamy.
Splecione cureki po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem z małą ilością wody.
Jeśli ktoś chce posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w 180 stopniach około 35-45 minut na złoty kolor.

Brak komentarzy: