Wyszukiwarka

KULURAKIA - WIELKANOCNE CIASTKA

1 kg mąki
1 1/2 szkl cukru
4 jajka
pół kostki masła
4 łyżek mleka
4 łyżek soku z pomarańczy
1 pomarańcza starta skórka
4 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
2 wanilie lub cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu nie koniecznie
1 łyżeczka soli
WYKONANIE;
W mikserze ucieramy masło z cukrem i stopniowo dodajemy jajka, miksujemy aż powstanie jednolita puszysta masa.
Dodajemy do masy mleko, sok z pomarańczy, cynamon, startą skórkę z pomarańcza, wanilie lub cukier waniliowy i miksujemy.
Pół mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy, pozostawiamy aby dobrze połączyła się mąka z masą i stopniowo dodajemy pozostałą mąkę.
Ciasto musi być miękkie i elastyczne, więc może nie będzie potrzeba tyle mąki.
Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20-30 minuy aby odpoczeło
Z ciasta urywamy małą ilość , robimy wstażeczki i formujemy kulurakia.
Uformowane kulurakia układamy na blaszcze wyłożonej pergaminem i lekko posmarujcie tłuszczem.
Poukładane kulurakia po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem z mała ilościa mleka lub wody, aby nam upiekły się na ładny złoty kolor.
Pieczemy w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku około 20-30 minut na złoty kolor (czas pieczenia zależy od piekarnika).
Kulurakia możemy zagnieść rękoma tylko dobrze ucieramy masło, cukier i jajka.

Brak komentarzy: