|
Meteora-Kalabaka |
|
Trikala |
Jest górzystym regionem Grecji i zajmuje 11% obszaru.
Do regionów Thessalias zaliczamy Larisa, Trikala, Karditza, Bolos.
W tych regionach jest bardzo dużo wyrabianych wyrobów z nabiału oraz wyrobów mięsnych i pit, które podkreślają smak tradycji i kuchni greckiej.
Nabiały z Thessali a szczególnie sery są jedyne w swoim rodzaju a za razem i smaku np; kaseri, kefalotiri, manuri, jogurty, świeże masło to wszystko możecie znaleść na ich stołach w zależności od pory roku.
|
Larisa |
|
Larisa |
Tak samo jak i wieprzowe mięso ma szczególne znaczenie w ich kuchni np; różnego rodzaju wędliny, smalec, kiełbasy które znajdujemy w różnych daniach, przekąskach czy pitach.
|
Bolos |
|
Bolos
|
Do dziś w tradycyjnej greckiej kuchni na tych terenach jest używany smalec do pit jak większość nam znanym
szpanakopita (pita ze szpinaku),
kolokitopita (pita ze cukini),
prasopita (pita z pora), traxanopita, kotopita me traxana (pita z kurczaka i traxana).
Oprócz pit do ich dań zaliczamy np;
specofai,
gigandes me loykanika sto foyrno( fasola jaś z kiełbaska w piekarniku),
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz