5 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
1/2 kg kaszy mannej
1 szkl orzechów włoskich zmiksować
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki gożdzików mielonych
1 łyżeczka cynamonu
1 szkl cukru
1 cytryna zetrzeć skórkę
1/2 szkl oliwy z oliwek
2 łyżki kakao
2 kieliszki koniaku
WYKONANIE;
Ubijamy najpierw białka na sztywną pianę i dodajemy żółtka.
W misce mieszany kasze manną z cynamonem, sodą, gożdzikami, kakao, zmielonymi orzechami i skórkę z cytryny.
W nastepnej misce dokładnie łączymy oliwę z cukrem.
Stopniowo na przemian do jajecznej masy dodajemy cukier z oliwą i kasze manną wymieszaną z innymi składnikami.
Gotowe ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem .
Nagrzewamy piekarnik w 180 stopniach i pieczemy około 40-50 minut w zależności od piekarnika.
Upieczone pitę wyjmujemy z piekarnika i jak ostygnie kropimy koniakiem.
Zimną pitę polewamy gorącym syropem z miodu.
Pamiętajmy pity nie wyjmujemy z blaszki.
Dodatkiem do ciasta może być słodka śmietana lub bita śmietana lub jogurt naturalny.
1/2 kg kaszy mannej
1 szkl orzechów włoskich zmiksować
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki gożdzików mielonych
1 łyżeczka cynamonu
1 szkl cukru
1 cytryna zetrzeć skórkę
1/2 szkl oliwy z oliwek
2 łyżki kakao
2 kieliszki koniaku
WYKONANIE;
Ubijamy najpierw białka na sztywną pianę i dodajemy żółtka.
W misce mieszany kasze manną z cynamonem, sodą, gożdzikami, kakao, zmielonymi orzechami i skórkę z cytryny.
W nastepnej misce dokładnie łączymy oliwę z cukrem.
Stopniowo na przemian do jajecznej masy dodajemy cukier z oliwą i kasze manną wymieszaną z innymi składnikami.
Gotowe ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem .
Nagrzewamy piekarnik w 180 stopniach i pieczemy około 40-50 minut w zależności od piekarnika.
Upieczone pitę wyjmujemy z piekarnika i jak ostygnie kropimy koniakiem.
Zimną pitę polewamy gorącym syropem z miodu.
Pamiętajmy pity nie wyjmujemy z blaszki.
Dodatkiem do ciasta może być słodka śmietana lub bita śmietana lub jogurt naturalny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz