4 jajka
1 szkl cukru
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl mąki zwykłej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE;
Z białek i cukru ubijamy pianę na sztywno, po mału wsypujemy mąkę zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, łączymy z pianą i miksujemy do jednolitej masy.
Wrzucamy żółtka i łączymy wszystko razem bardzo dokładnie.
Bierzemy formę lub foliową torebkę i napełniamy ciastem, na rogu torebki robimy otwór i formujemy nasze ciastka.
Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia lekko smarując go tłuszczem i wyciskamy ciastka podłużne o grubości 1,5 cm.
Piekarnik należy wcześniej nagrzać do 200 stopni, wkładamy ciastka na 15 minut aby uzyskały złoty kolor i ciasteczka są gotowe.
Takie ciasteczka można wykożystać do różnych deserów lub ciast (serniki na zimno)lub poprostu schrupać.
1 szkl cukru
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl mąki zwykłej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE;
Z białek i cukru ubijamy pianę na sztywno, po mału wsypujemy mąkę zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, łączymy z pianą i miksujemy do jednolitej masy.
Wrzucamy żółtka i łączymy wszystko razem bardzo dokładnie.
Bierzemy formę lub foliową torebkę i napełniamy ciastem, na rogu torebki robimy otwór i formujemy nasze ciastka.
Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia lekko smarując go tłuszczem i wyciskamy ciastka podłużne o grubości 1,5 cm.
Piekarnik należy wcześniej nagrzać do 200 stopni, wkładamy ciastka na 15 minut aby uzyskały złoty kolor i ciasteczka są gotowe.
Takie ciasteczka można wykożystać do różnych deserów lub ciast (serniki na zimno)lub poprostu schrupać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz