1/2 kg fety (kruszymy)
250 gr twarogu (mitztra)
4 jajka
1 filiżanka oliwy z oliwek
pieprz
szczypya gałki muszkatołowej
płaty ciasta na pity
WYKONANIE;
W misce roztrzepujemy widelcem jajka i dodajemy gałkę muszkatołowa, pieprz mieszamy wszystko dokładnie.
Dodajemy twaróg i rozdrobnioną fetę, łączymy wszystko dokładnie razem aby połączyły się dobrze wszystkie składniki.
Pierwsza rzecz co robimy to ciasto na płaty do pit i rozwałkujemy na cienkich 6 płatów.
Każdy płat smarujemy oliwą z oliwek i nakładamy 1 łyżkę masy z fety i twarogu na brzeg płatu ciasta lekko rozkładamy masę i zwikamy płat w rulon.
Tak samo robimy z pozostałymi płatami ciasta pamientajcie aby płaty były zwiniete równomiernie i były takiej samej grubości.
Smarujemy blaszkę (okragłą) dokładnie oliwą i wkładamy zwinięte płaty ciasta, zaczynamy od środka blaszki i końce każdego płatu szczepiamy ze sobą tworząc ślimaczka.
Resztę oliwy co nam pozostała smarujemy tyropitę po wieszchu i resztę oliwy wlewamy do środka blaszki.
pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach mniej więcej 1 1/2 godziny aby dokładnie się nam zerumieniła.
Tyropitę kroimy w trójkąt aby się nam nie rozklejała.
250 gr twarogu (mitztra)
4 jajka
1 filiżanka oliwy z oliwek
pieprz
szczypya gałki muszkatołowej
płaty ciasta na pity
WYKONANIE;
W misce roztrzepujemy widelcem jajka i dodajemy gałkę muszkatołowa, pieprz mieszamy wszystko dokładnie.
Dodajemy twaróg i rozdrobnioną fetę, łączymy wszystko dokładnie razem aby połączyły się dobrze wszystkie składniki.
Pierwsza rzecz co robimy to ciasto na płaty do pit i rozwałkujemy na cienkich 6 płatów.
Każdy płat smarujemy oliwą z oliwek i nakładamy 1 łyżkę masy z fety i twarogu na brzeg płatu ciasta lekko rozkładamy masę i zwikamy płat w rulon.
Tak samo robimy z pozostałymi płatami ciasta pamientajcie aby płaty były zwiniete równomiernie i były takiej samej grubości.
Smarujemy blaszkę (okragłą) dokładnie oliwą i wkładamy zwinięte płaty ciasta, zaczynamy od środka blaszki i końce każdego płatu szczepiamy ze sobą tworząc ślimaczka.
Resztę oliwy co nam pozostała smarujemy tyropitę po wieszchu i resztę oliwy wlewamy do środka blaszki.
pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach mniej więcej 1 1/2 godziny aby dokładnie się nam zerumieniła.
Tyropitę kroimy w trójkąt aby się nam nie rozklejała.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz