Wyszukiwarka

TYMIANEK

Jest to stara roślina uprawiana w Grecji.
Liście i młode pędy są używane do sałatek, dziczyzny, potraw z warzyw, ryb, mięsa oraz kwaszenia ogórków.
Tymianek jest używany do aromatyzowania kiełbas, octów, koktajli i cherbaty.
Jest rośliną konserwująco produkty i ma właściwości lecznicze.
Służy do dezynfekcji jamy ustnej, gardła.
Używany jest do leczenia stawów, zapalenia korzonków nerwowych.
Świeże i suche liście tymianku stosuje się jako cherbatkę przy chorobach układu oddechowego, przewodu pokarmowego i układu nerwowego, a także jako środek moczopędny i pobudzający apetyt.
Używany jest do kampieli i okładów przy chorobach mięśni, stawów, ran, wrzodów i różnych chorób skórnych.
Suche liście w zamkniętym opakowaniu długo zachowują aromat.

Brak komentarzy: