Wyszukiwarka

SAŁATKA Z BAKŁAŻANÓW (MELIDZANOSALATA)

3-4 bakłażanów
trochę natki pietruszki do ozdoby
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
ocet winny a jeśli nie macie octu winnego dodajemy sok z cytryny
sól, pieprz
WYKONANIE;
Bakłażany myjemy i obcinamy korzonek.
Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika aby zmiękły i się upiekły(nie nacinamy ani nie dziurkujemy muszą być całe).
Pieczemy aż będo miękie w środku.
Bakłażany wkładamy całe razem ze skórką, a najlepiej jest piec na grilu w piekarniku.
Gotowe bakłażany wyjmujemy i obieramy ze skórki. a miąższ wkładamy do miseczki.
Cebulę ścieramy na tarce, którą dodajemy do miąższu z bakłażanów.
Dodajemy oliwę, sól, ocet tyle ile wam będzie przypadało do smaku  i dokładnie wyrabiamy widelcem lub miksujemy w blenderze.
Wstawiamy do lodówki i przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Ja miksuje w blęderze, a i moja uwaga jeśli cebula ma zielony środek to trzeba wyjąć bo zrobi się wam gorzka sałatka.

Brak komentarzy: