1 paczka ciasta francuskiego lub robimy ciasto na pity
1/2 kg szpinaku świeżego
6 świeżych cebulek ze szczypiorkiem
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
200 gr twarogu (anthotiro)
250 gr fety
natka świeżego koperku
natka świeżej pietruszki
pieprz, szczypta soli
oliwa do smarowania płatów ciasta
WYKONANIE;
Obieramy szpinak i dokładnie mijemy a za razem kroimy.
Wlewamy do garnka wodę, wrzucamy szpinak i pozostawiamy na kilka minut aby się nam dobrze przeparzył.
Ugotowany szpinak odcedzamy i odstawiamy na bok.
Kroimy świeżą cebulkę ze szczypiorkiem, natkę pietruszki, natkę koperku.
Wlewamy do garneczka troszkę oliwy i wrzucamy cebulkę, pozostawiamy aby wypuściła sok i wsypujemy pokroioną natkę pietruszki jeśli zwiędnie wrzucamy pokroioną natkę koperku i lekko wszystko przeparzamy cały czas mieszajac.
Gotową cebulkę i resztę wrzucamy do miski i dodajemy ugotowany szpinak, twaróg, fetę, oliwę i jajko które najpierw roztrzepujemy, wsypujemy pieprz troszkę soli i dokładnie wszystko wyrabiamy.
Smarujemy blaszkę oliwą i kładziemy płaty ciasta 4 płaty kładziemy na spód blaszki i każdy płat smarujemy oliwą.
Pierwszy i drugi płat połużcie tak aby wystawał lekko za blaszkę i kładziemy następne dwa w środek blaszki.
Na poukładane płaty wykładamy szpinak z fetą, nakrywamy dwoma płatemi ciasta smarujemy każdy płat lekko oliwą a następnie zakładawy tymi płatami co wystają za blaszki aby w czasie pieczenia nie wyszedł nam farsz.
Pozostałe płaty kładziemy na wierzch i lekko wciskamy po bokach blaszki.
Pitę kroimy na kawałki i po wierzchu smarujemy dobrze oliwą i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy ponad godzinę aby pita upiekła się i nabrała złotego koloru.
1/2 kg szpinaku świeżego
6 świeżych cebulek ze szczypiorkiem
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
200 gr twarogu (anthotiro)
250 gr fety
natka świeżego koperku
natka świeżej pietruszki
pieprz, szczypta soli
oliwa do smarowania płatów ciasta
WYKONANIE;
Obieramy szpinak i dokładnie mijemy a za razem kroimy.
Wlewamy do garnka wodę, wrzucamy szpinak i pozostawiamy na kilka minut aby się nam dobrze przeparzył.
Ugotowany szpinak odcedzamy i odstawiamy na bok.
Kroimy świeżą cebulkę ze szczypiorkiem, natkę pietruszki, natkę koperku.
Wlewamy do garneczka troszkę oliwy i wrzucamy cebulkę, pozostawiamy aby wypuściła sok i wsypujemy pokroioną natkę pietruszki jeśli zwiędnie wrzucamy pokroioną natkę koperku i lekko wszystko przeparzamy cały czas mieszajac.
Gotową cebulkę i resztę wrzucamy do miski i dodajemy ugotowany szpinak, twaróg, fetę, oliwę i jajko które najpierw roztrzepujemy, wsypujemy pieprz troszkę soli i dokładnie wszystko wyrabiamy.
Smarujemy blaszkę oliwą i kładziemy płaty ciasta 4 płaty kładziemy na spód blaszki i każdy płat smarujemy oliwą.
Pierwszy i drugi płat połużcie tak aby wystawał lekko za blaszkę i kładziemy następne dwa w środek blaszki.
Na poukładane płaty wykładamy szpinak z fetą, nakrywamy dwoma płatemi ciasta smarujemy każdy płat lekko oliwą a następnie zakładawy tymi płatami co wystają za blaszki aby w czasie pieczenia nie wyszedł nam farsz.
Pozostałe płaty kładziemy na wierzch i lekko wciskamy po bokach blaszki.
Pitę kroimy na kawałki i po wierzchu smarujemy dobrze oliwą i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy ponad godzinę aby pita upiekła się i nabrała złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz