1/2 kg wiśni (mrożonych lub świeżych bez pestek)
5 jajek
1 kostka margaryny
1 1/2 szkl mąki
1 szkl cukru
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
WYKONANIE;
Oddzielamy żółtka od białek , mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Najpierw z białek ubijamy pianę.
W drugiej misce ucieramy margarynę z cukrem i dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
Do masy wsypujemy połowę mąki i cały czas miksujemy, a następnie powoli dodajemy ubitą pianę i stopniowo wsypujemy resztę mąki, dokładnie wyróbcie ciasto i wlewamy do wysmarowanej lekko tłuszczem blaszki.
Na wylane ciasto układamy równomiernie wiśnie.
Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto jest smaczniejsze ze świeżymi wiśniami.
5 jajek
1 kostka margaryny
1 1/2 szkl mąki
1 szkl cukru
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
WYKONANIE;
Oddzielamy żółtka od białek , mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Najpierw z białek ubijamy pianę.
W drugiej misce ucieramy margarynę z cukrem i dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
Do masy wsypujemy połowę mąki i cały czas miksujemy, a następnie powoli dodajemy ubitą pianę i stopniowo wsypujemy resztę mąki, dokładnie wyróbcie ciasto i wlewamy do wysmarowanej lekko tłuszczem blaszki.
Na wylane ciasto układamy równomiernie wiśnie.
Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto jest smaczniejsze ze świeżymi wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz