Wyszukiwarka

PĄCZKI LANE

1 /2 kg mąki
5 gad drożdży świeżych
2 jajka
2 szkl mleka
2 łyżki cukru
cukier puder do posypania
olej do smażenia głębokiego (1/2 litra)
WYKONANIE;
Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami, cukrem.
Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka oraz stopniowo podlewamy mlekiem z drożdżami, mieszamy aby dobrze połączyć wszystkie składniki.
Ciasto te jest lane.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia co najmniej około 35 minut.
Rozgrzewamy olej w garnku.
Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką i kładziemy na gorący tłuszcz.
Smażymy po obu stronach.
Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy: