1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki mąki
olej do smażenia
kawałek pora
sól. pieprz, papryka ostra
majeranek
WYKONANIE;
Skrzydełka przekrajamy na połowę.
Kawałki mięsa optaczamy w mące i podsmażamy na oleju po obu stronach na złoty kolor.
Podsmażone skrzydełka wkładamy do garnka.
Dodajemy pokrojonego pora, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą i polewamy tłuszczem na którym się smażyło mięso, podlewamy 1 szkl wody.
Pozostawiamy na małym ogniu pod przykryciem do duszenia, aż będzie miękie mięso.
Z powstałego rosołu możemy zrobić sos.
Odlewamy rosół do rondelka , mieszamy 1 łyżkę mąki z pół szklanką zimnej wody i dobrze rozrabiamy, zalewamy tym rosół i mieszając gotyjemy.
Do gotowego sosu możemy dodać natkę pietruszki lub koperku.
Sosem polewamy mięso.
2 łyżki mąki
olej do smażenia
kawałek pora
sól. pieprz, papryka ostra
majeranek
WYKONANIE;
Skrzydełka przekrajamy na połowę.
Kawałki mięsa optaczamy w mące i podsmażamy na oleju po obu stronach na złoty kolor.
Podsmażone skrzydełka wkładamy do garnka.
Dodajemy pokrojonego pora, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą i polewamy tłuszczem na którym się smażyło mięso, podlewamy 1 szkl wody.
Pozostawiamy na małym ogniu pod przykryciem do duszenia, aż będzie miękie mięso.
Z powstałego rosołu możemy zrobić sos.
Odlewamy rosół do rondelka , mieszamy 1 łyżkę mąki z pół szklanką zimnej wody i dobrze rozrabiamy, zalewamy tym rosół i mieszając gotyjemy.
Do gotowego sosu możemy dodać natkę pietruszki lub koperku.
Sosem polewamy mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz