Wyszukiwarka

OŚMIORNICA Z KRYTARAKAMI

1 ośmiornica pokrojona w małe kawałki (1 1/2 kg)
1 filiżanak oliwy z oliwek
2 cebule drobno posiekane
3-4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka płaska cynamonu
1 łyżeczka płaska cukru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
450 gr makaronu(drobniutkiego jak ryż - kritaraki)
1/2 filiżanka wina białego
WYKONANIE;
Do garnka z wodą wrzucamy pokroioną ośmiornicę i pozostawiamy na małym ogniu aż wypije wodę.
Wtedy dodajemy oliwę i drobno posiekaną cebulkę i wszystko lekko dusimy, po 5 minutach dodajcie koncentrat pomidorowy lekko rozrobiony z wodą oraz cukier.
Pozostawiamy do przegotowania na 2-3 minuty i podlewamy winem,
Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, cynamon i około 1 1/2 litra wody i pozostawiamy na małym ogniu aż ugotuje się nam ośmiornica.
Jeśli ośmiornica jest mięka dodajemy krytaraki dokładnie wymieszajcie razem z kawałkami ośmiornicy i gotujemy aż nasz makaronik będzie ugotowany.
Jeśli trzeba podlewamy trochę wodą gotującą .
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem zróbcie troszkę pikantne bo jest wtedy smaczniejsze.

Brak komentarzy: