750 gr mąki
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
1/2 filiżanki oliwy z oliwek
1/2 szkl wina białego
1 łyżeczka anżynu (nasiona)
2 łyżki sezamu
1 szkl letniej wody
WYKONANIE;
Zagniatane ciasto podlewamy letnią wodą tyle ile będzie nam potrzeba, cały czas zagniatamy.
Jeśli ciasto odkleja się od rąk i jest elastyczne to wyrabiamy je jeszcze około 5 minut i odstawiamy na bok przykrywając ściereczką i pozostawiamy na godzinę aby nam podrosło.
Na chlebie naciskamy lekko palcem wądołki i pozostawiamy mniej więcej na 20-25 minut, aby nam podrosły.
Gotowe leganes kropimy lekko wodą i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach na około 40 minut.
Blaszkę wstawiamy na sam spód i pieczemy na złoty kolor i aby była mięka i chrupiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz