9 gr drożdży suchych - 1 mała paczuszka
750 gr mąki
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
1/2 filiżanki oliwy z oliwek
1/2 szkl wina białego
1 łyżeczka anżynu (nasiona)
2 łyżki sezamu
1 szkl letniej wody
WYKONANIE;
Do małego garneczka wlewamy 1/2 szkl wody i wrzucamy nasiona anżynu, gotujemy około 5-7 minut i odcedzamy, pozostawiamy do ostudzenia może być letni.
Do miski wsypujemy mąkę i na środku robimy dołek do którego wsypujemy drożdże, sól, cukier, wlewamy anżyn, oliwę, wino to wszystko zagniatamy.
Zagniatane ciasto podlewamy letnią wodą tyle ile będzie nam potrzeba, cały czas zagniatamy.
Jeśli ciasto odkleja się od rąk i jest elastyczne to wyrabiamy je jeszcze około 5 minut i odstawiamy na bok przykrywając ściereczką i pozostawiamy na godzinę aby nam podrosło.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa kawałki, formujemy w kształt prostokata lub rąbu, mniej więcej grubości palca i kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, który lekko posmarujcie oliwą i kładziemy nasz chleb.
Na chlebie naciskamy lekko palcem wądołki i pozostawiamy mniej więcej na 20-25 minut, aby nam podrosły.
Gotowe leganes kropimy lekko wodą i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach na około 40 minut.
Blaszkę wstawiamy na sam spód i pieczemy na złoty kolor i aby była mięka i chrupiąca.
750 gr mąki
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
1/2 filiżanki oliwy z oliwek
1/2 szkl wina białego
1 łyżeczka anżynu (nasiona)
2 łyżki sezamu
1 szkl letniej wody
WYKONANIE;
Do małego garneczka wlewamy 1/2 szkl wody i wrzucamy nasiona anżynu, gotujemy około 5-7 minut i odcedzamy, pozostawiamy do ostudzenia może być letni.
Do miski wsypujemy mąkę i na środku robimy dołek do którego wsypujemy drożdże, sól, cukier, wlewamy anżyn, oliwę, wino to wszystko zagniatamy.
Zagniatane ciasto podlewamy letnią wodą tyle ile będzie nam potrzeba, cały czas zagniatamy.
Jeśli ciasto odkleja się od rąk i jest elastyczne to wyrabiamy je jeszcze około 5 minut i odstawiamy na bok przykrywając ściereczką i pozostawiamy na godzinę aby nam podrosło.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa kawałki, formujemy w kształt prostokata lub rąbu, mniej więcej grubości palca i kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, który lekko posmarujcie oliwą i kładziemy nasz chleb.
Na chlebie naciskamy lekko palcem wądołki i pozostawiamy mniej więcej na 20-25 minut, aby nam podrosły.
Gotowe leganes kropimy lekko wodą i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach na około 40 minut.
Blaszkę wstawiamy na sam spód i pieczemy na złoty kolor i aby była mięka i chrupiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz