CIASTO;
1/2 kg mąki
1 szkl mleka
2 jajka
5 dag drożdzy
1/2 szkl cukru
1 łyżka masła lub margaryny
KRUSZONKA;
1 szkl mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
WYKONANIE;
Lekko podgrzewamy mleko dodajemy łyżkę cukru i drożdze, 1 łyżkę maki lekko mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie ucieramy cukier i żółtka oraz masło, do tego dodajemy wyrośnięte drożdze i mąkę , wrzystko dokładnie wyrabiamy ręką.
Zagniecione ciasto wykładamy do blaszki i pozostawiamy do lekkiego wyrośnięcia.
Robimy kruszonkę z podanych składników.
Kruszonką posypujemy wyrośnięte ciasto i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 180 stopniach około 50-55 minut( po 45 minutach można ostrożnie prubować patyczkiem , jeśli ciasto nie przylepia się do patyczka to znaczy że jest upieczone).
1/2 kg mąki1 szkl mleka
2 jajka
5 dag drożdzy
1/2 szkl cukru
1 łyżka masła lub margaryny
KRUSZONKA;
1 szkl mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
WYKONANIE;
Lekko podgrzewamy mleko dodajemy łyżkę cukru i drożdze, 1 łyżkę maki lekko mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie ucieramy cukier i żółtka oraz masło, do tego dodajemy wyrośnięte drożdze i mąkę , wrzystko dokładnie wyrabiamy ręką.
Zagniecione ciasto wykładamy do blaszki i pozostawiamy do lekkiego wyrośnięcia.
Robimy kruszonkę z podanych składników.
Kruszonką posypujemy wyrośnięte ciasto i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 180 stopniach około 50-55 minut( po 45 minutach można ostrożnie prubować patyczkiem , jeśli ciasto nie przylepia się do patyczka to znaczy że jest upieczone).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz