Wyszukiwarka

DESER TRUSKAWKOWY


Pół kostki masła
250 gr herbatników
KREM;
100 gr cukru pudru
600 gr twarożka śmietankowego (homogenizowany)(krema tyri)
200 gr śmietany 30% kremówki(krema galaktos 20%)
POLEWA NA DESER;
Dżem truskawkowy
troche świeżych truskawek
trochę miodu dla innego smak
WYKONANIE;
Robimy spód naszego deseru, kruszymy herbatniki i mieszamy z rozpuszczonym masłem.
Wkładamy do blaszki jedno razowej lub tortownicy, mocno ugniatamy aby równomiernie się ułożyła na blaszcze masa .
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 10-15 minut,  będzie nasza podstawa mięka , a jeśli ktoś lubi troszkę chrupiące pieczemy 30 -35 minut i pozostawiamy do ostudzenia.
Robimy masę kremową , miksujemy twarożek śmietankowy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy śmietanę kremówkę i miksujemy na jednolitą masę , powinna nam się zrobić gęsta.
Gotową masę wylewamy na upieczony spód z herbatników równomiernie rozsmarujemy  i możemy położyć kawałki truskawek lib innych owoców.
Deser wkładamy do lodówki na godzinę , jeśli schłodzi się i zgęstnieje polewamy dżemem lub marmoladą o takim smaku jaki lubicie i polewamy poprostu tylko miodem.

Brak komentarzy: