1/2 kg ziemniaków1-2 kg baraniny (udziec barani )
1-2 cytryny
sól, pieprz
2 łyżki masła
WYKONANIE;
Umyte dobrze mięso wkładamy do blaszki.
Ziemniaki obieramy i kroimy na cztery lub osiem pasków aby były średniej grubości i układamy do okoła mięsa.
Podlewamy troszkę wodą i wstawiamy do piekarnika w 220 stopni i lekko zapiekamy, jeśli zacznie lekko nabierać mięso i ziemniaki koloru .
Rozpuszczamy masło i dobrze łączymy z sokiem z cytryny i polewamy mięso razem z ziemniakami, posypujemy pieprzem, solą i wlewamy 1 szkl wody .
Pozostawiamy mięso do pieczenia aż będzie miękie.
Mięso można nakryć folią do pieczenia jeśli mieso zmięknie zdejmujemy folię i pozostawiamy aby nabrało koloru, w między czasie pieczenia mięso należy obracać aby dobrze zmiękło po obu stronach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz