Wyszukiwarka

BARANINA PIECZONA Z MAKARONEM (ARNI GIOYBETSI ME MAKARONIA)

1 1/2 kg jagnięciny
2 łyżki przecieru pomidorowego
4 szkl wody
3 filiżanki makaronu krótkiego( kritaraki lub króciutki makaron)
sól, pieprz
3 łyżki masła
starty ser do posypania (kiefalotiri)
WYKONANIE;
Jagięcinę kroimy na średnie kawałki.
Do garnka wkładamy 2 łyżki masła i lekko podsmażamy mięso, jak tylko nabieże koloru wlewamy koncentrat pomidorowy rozrobiony z 1 szkl wody i dodajemy pieprz, sól.
Zmniejszamy ogień i pozostawiamy do gotowania aby zmiękło mięso i pozostało nam trochę sosu.
Jeśli mięso jest miękie wsypujemy makaron i wlewamy pozostałą resztę wody i pozostawiamy do ugotowania się makaronu, a za razem niech makaron wpije sos.
Pieczona jagnięcinę podajemy na gorąco i posypujemy startym serem (kefaloturi).

Brak komentarzy: