Wyszukiwarka

BARANINA NA WINIE (ARNAKI KRASATO)

1 1/2 kg baraniny kroimy na kawałki (mięso chude)
2 łyki masła
2 cebule pokrojone w grube plajstry
1 pomidor świeży pokrojonyn w drobną kostkę
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 szkl białego wina
sól, pieprz
WYKONANIE;
Do garnka wkładamy masło i rozgrzewamy jeśli jest masło gorące wkładany kawałki mięsa.
Solimy, pieprzymy dodajemy posiekanego pomidora, cebulę i przecier pomidorowy.
Przykrywamy i pozostawiamy na małym ogniu do ugotowania.
Jeśli mięso zacznie mięknać dolewamy wino tylko podzielce go na 3 razy za każdym wlaniem pozostawiamy troszkę aby odparował alkohol, dokładnie przemieszajcie  mięso i spowrotem podlewamy winem.
Gotową baraninę podajemy z makaronem, pilafi lub frytkami.

Brak komentarzy: