Wyszukiwarka

SZARLOTKA(MILOPITA NR 1)

6 jabłek
3 jajka
1 szkl cukru
1/2 szkl mleka
2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do piczenia
1 łyżeczka sody
cynamon
WYKONANIE;
Jabłka kroimy w cieniutkie plajsterki i posypujemy cukrem i cynamonem, odstawiamy na 30 minut aby puściły lekko sok.
Do miski wbijamy jajka i ubijamy razem z cukrem,  ucierając na jednolitą masę.
Dosypujemy mąke zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą łączymy wszystko , po mału dolewamy mleko .
Jednolitą masę wylewamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem i lekko posypaną mąką, na wylane ciasto układamy pokrojone jabłka na wierzch ciasta .
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180-200 stopni około 45-50 minut.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.

Brak komentarzy: