Wyszukiwarka

ROLADA WOŁOWA Z PIECZARKAMI (ROLO MOSXARISIO ME MANITARIA)

1 kg mięsa wołowego mielonego
2 czerstwe bułeczki
1/2 szkl mleka
1/2 szkl sody lub wody gazowanej
1 jajko
oliwa z oliwek
sól, pieprz, ostra papryka
masło
drobno posiekana pietruszka
1 cebula drobno posiekana
1 mała puszka pieczarek konserwowanych
1/2 szkl śmietany (krem galaktos)
WYKONANIE;
Bułeczki moczymy w mleku i sodzie.
Do miski wkładamy mięso mielone i dodajemy namoczoną bułkę tartą, sól, pieprz, jajko, drobno posiekaną  pietruszkę oraz 3 łyżki oliwy z oliwek.
Mięso dokładnie należy wyrobić ze wszystkimi składnikami i formujemy roladę,( możecie też wykorzystać foremkę do ciasta tylko podłużną), uformowaną roladę wkładamy na blaszkę wysmarowaną  masłem.
Polewamy roladę oliwą i roztopionym masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 60 minut, w trakcie pieczenia bay się nam nie przypaliła lekko smarujemy oliwą a za razem lekko przewracamy.
Na patelnie wlewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną cebulę, pieczarki odcedzamy , kroimy i wrzucamy do cebulki podsmażamy kilka minut, solimy, pieprzymy i możecie dolać troszkę białego wina, dodajemy śmietanę zagotujmy 2-5 minut aby się wszystko dokładnie połączyło w sos.
Gotowym sosem polewamy upieczoną roladę wołową.
Pieczoną roladę można podawać z pilafi, frytkami, ziemniaki.

Brak komentarzy: