Wyszukiwarka

PSTRĄG NA WINIE(PESTROFA KRASATI)

1 kg pstrąga
1/2 szkl czerwonego wina
2 łyżki masła
1 mała cebula
1/2 pieczarek z puszki
1 kostka wołowa lub warzywna rozpuszczona z 1 szkl goracej wody(wywar)
1/2 szkl przecieru pomidorowego
maka, sól, pieprz
WYKONANIE;
Mąkę mieszamy z solą, pieprzem i optaczamy pstrąga lub fety pstrąga oczywiście najpierw czyścimy i dokładnie myjemy.
Lekko podsmażamy po obu stronach i przekładamy do blaszki.
Do garnka wlewamy oliwę i drobno posekaną cebulę, podsmażamy lekko na złoty kolor i wlewamy wywar, przecier pomidorowy oraz czerwone wino i gotujemy aż powstanie lekko gęsty sos.
Podsmażamy na maśle nasze pieczarki i wrzucamy do sosu, wymieszamy wszystko razem i zalewamy pstrąga na plaszce.
Pieczemy w 200 stopniach aż nasza ryba nabieże koloru.(dobrze jest włożyc rybę do nagrzanego piekarnika).

Brak komentarzy: