1/2 kg mięsa mielonego wołowego
1/2 kg fasolki szparagowej
2 cebule drobno posiekane
2-3 ząbki czosnku
4 pomidory świeże drobno pokrojone lub starkowane
sól, pieprz
oliwa z oliwek
PURE;
1 kg ziemniaków
1 łyżka płaska soli
1/2 szkl mleka
2 łyżki masła
WYKONANIE;
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy lub miksujemy
Dodajemy masło, mleko i dobrze tłuczemy aby powstało puer czyli jednolita masa.
Mięso mielone lekko dusimy, podsmażamy i dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, sól, pieprz i pozostawiamy na 5 minut aby wszystko sie podusiło.
Wrzucamy pomidory drobno posiekane lub starte, zmniejszamy ogień i pozostawiamy na 20 minut aby się przegotowały i wyparowała woda.
W tym czasie zanim zrobi się sos gotujemy na pół mięko fasolkę szparagowa.
Na blaszkę wykładamy nasze przyszykowane mięso mielone, na górę fasolkę szparagową a na wierzch przyszykowane pure, posypujemy tartym serem.
Pieczemy w 180 stopniach 20-30 minut na złoty kolor i aby rozpuścił się ser.
1/2 kg fasolki szparagowej2 cebule drobno posiekane
2-3 ząbki czosnku
4 pomidory świeże drobno pokrojone lub starkowane
sól, pieprz
oliwa z oliwek
PURE;
1 kg ziemniaków1 łyżka płaska soli
1/2 szkl mleka
2 łyżki masła
WYKONANIE;
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy lub miksujemy
Dodajemy masło, mleko i dobrze tłuczemy aby powstało puer czyli jednolita masa.
Mięso mielone lekko dusimy, podsmażamy i dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, sól, pieprz i pozostawiamy na 5 minut aby wszystko sie podusiło.
Wrzucamy pomidory drobno posiekane lub starte, zmniejszamy ogień i pozostawiamy na 20 minut aby się przegotowały i wyparowała woda.
W tym czasie zanim zrobi się sos gotujemy na pół mięko fasolkę szparagowa.
Na blaszkę wykładamy nasze przyszykowane mięso mielone, na górę fasolkę szparagową a na wierzch przyszykowane pure, posypujemy tartym serem.
Pieczemy w 180 stopniach 20-30 minut na złoty kolor i aby rozpuścił się ser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz