1/2 kg mąki
1 szkl cukru
pół kostki masła
4-5 jajek
1 szkl mleka
5 dg drożdży
1 olejek rumowy lub inny
powidła śliwkowe lub inny lubiany dżem
cukier puder do posypania
olej do smażenia(1 litr)
WYKONANIE;
Wziąść połowę ilości mąki, drożdże, mleko i w miseczce wymieszajcie aby powstał rozczyn.
Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, aby podrósł nam rozczyn.
Gdy podrośnie rozczyn dodajemy jajka, cukier, resztę mąki, olejek i roztopione masło.
Wszystko dobrze łączymy a najlepiej róbcie to rękoma.
Zagniecione ciasto odstawiamy do podrośnięcia na 10-20 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto roswałkujcie na grubszy placek(około 3 cm ) i wycinamy szklanką lub foremką kółka, na środek każdego kółka nakładamy dżem i zawijamy brzegi i formujemy okrągłe pączki.
Uformowane pączki układamy na stolnicy posypaną lekko mąką i pozostawiamy na 10-15 minut aby podrosło ciasto.
Podrośnięte pączki wrzucamy na gorący olej i smażymy po obu stronach na złoty kolor.
Po usmażeniu pączki optaczamy w cukrze pudrze.
1 szkl cukru
pół kostki masła
4-5 jajek
1 szkl mleka
5 dg drożdży
1 olejek rumowy lub inny
powidła śliwkowe lub inny lubiany dżem
cukier puder do posypania
olej do smażenia(1 litr)
WYKONANIE;
Wziąść połowę ilości mąki, drożdże, mleko i w miseczce wymieszajcie aby powstał rozczyn.
Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, aby podrósł nam rozczyn.
Gdy podrośnie rozczyn dodajemy jajka, cukier, resztę mąki, olejek i roztopione masło.
Wszystko dobrze łączymy a najlepiej róbcie to rękoma.
Zagniecione ciasto odstawiamy do podrośnięcia na 10-20 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto roswałkujcie na grubszy placek(około 3 cm ) i wycinamy szklanką lub foremką kółka, na środek każdego kółka nakładamy dżem i zawijamy brzegi i formujemy okrągłe pączki.
Uformowane pączki układamy na stolnicy posypaną lekko mąką i pozostawiamy na 10-15 minut aby podrosło ciasto.
Podrośnięte pączki wrzucamy na gorący olej i smażymy po obu stronach na złoty kolor.
Po usmażeniu pączki optaczamy w cukrze pudrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz