POR; 4 osoby.
12 średniej wielkości kolokita(cukinie)
1/2 mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
1 cebula
pęczek natki piedruszki
1 szkl ryżu
1 kostka rosołowa
sól, pieprz
6 łyżek oliwy z oliwek
1 jajko
1-2 cytryny
WYKONANIE;
Wydrążamy kolokitie z miąszu i obcięte koncówki zatrzymajcie, do miski wkładamy mięso mielone ścieramy cebulę na drobnym oczku tarki , ryż, natkę pietruszki drobniutko posiekaną ( zostawcie troszkę natki da zupy), miąsz z kolokiti drobniutko posiekany , sól, pieprz i 3 łyżki oliwy z oliewk.
Wszystko dobrze mieszamy i zostawiamy na kilak minut aby nabrało smaku.
Po kilku minutach nadziewamy kolokitie naszym farszem i układamy w garnku farszem do góry i przykrywamy obciętymi wcześniej koncówkami.
Do po układanych kolokiti wlewamy wodę aż zakryje nadziane kolokitia i wrzucamy kostkę rosołowa,3 łyżki oliwy z oliwek pozostało resztę natki pietruszki troszkę soli, pieprzu i goyujemy.
Gotujcie aż ryż w farszu będzie mięki jeśli kolokitie potrzebuja wody dolewamy tyklo letniej aby nie przestały się gotować.
Jeśli są gotowe robimy awgolemono; jajko dobrze roztrzepujemy , mieszając cały czas dolewamy sok z cytryny nie przestajemy mieszać i dolewamy 1 szklankę gotującego się wywaru zupy, mieszajcie cały czas aby nie ścieło się jajko i naszą przyszykowaną zalewę, wlewamy do gotujących się kolokiti(mieszamy lekko calutki czas), zalewa zagęści wywar.
Nasze kolokitie sa gotowe do podania na stół.
12 średniej wielkości kolokita(cukinie)
1/2 mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
1 cebula
pęczek natki piedruszki
1 szkl ryżu
1 kostka rosołowa
sól, pieprz
6 łyżek oliwy z oliwek
1 jajko
1-2 cytryny
WYKONANIE;
Wydrążamy kolokitie z miąszu i obcięte koncówki zatrzymajcie, do miski wkładamy mięso mielone ścieramy cebulę na drobnym oczku tarki , ryż, natkę pietruszki drobniutko posiekaną ( zostawcie troszkę natki da zupy), miąsz z kolokiti drobniutko posiekany , sól, pieprz i 3 łyżki oliwy z oliewk.
Wszystko dobrze mieszamy i zostawiamy na kilak minut aby nabrało smaku.
Po kilku minutach nadziewamy kolokitie naszym farszem i układamy w garnku farszem do góry i przykrywamy obciętymi wcześniej koncówkami.
Do po układanych kolokiti wlewamy wodę aż zakryje nadziane kolokitia i wrzucamy kostkę rosołowa,3 łyżki oliwy z oliwek pozostało resztę natki pietruszki troszkę soli, pieprzu i goyujemy.
Gotujcie aż ryż w farszu będzie mięki jeśli kolokitie potrzebuja wody dolewamy tyklo letniej aby nie przestały się gotować.
Jeśli są gotowe robimy awgolemono; jajko dobrze roztrzepujemy , mieszając cały czas dolewamy sok z cytryny nie przestajemy mieszać i dolewamy 1 szklankę gotującego się wywaru zupy, mieszajcie cały czas aby nie ścieło się jajko i naszą przyszykowaną zalewę, wlewamy do gotujących się kolokiti(mieszamy lekko calutki czas), zalewa zagęści wywar.
Nasze kolokitie sa gotowe do podania na stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz