4 piersi z kurczaka
2 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szkl śmietany (krem galaktos)
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu lub wina
100 ml białego kwaśnego wina
trchę drobno posiekanego timianku
WYKONANIE;
Do większego garnka lub głębszej patelni wlewamy oliwę i podsmażamy piersi z kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor.
Gotowego kurczaka wyciągamy z garnka i na oliwę wrzucamy drobno posiekany czosnek lekko dusimy i dodajemy ocet, wino i pozostawiamy aby się za gotowało i wyparował alkohol, dodajemy musztardę dokładnie wszystko mieszamy i wkładamy piersi z kurczaka, gotujemy na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Kilka minut przed końcem wlewamy śmietanę i tymianek lub drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku i pozostawiamy na kilka minut aby powstał sos.
Podajemy z frytkami , PILAFI
2 łyżki musztardy2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szkl śmietany (krem galaktos)
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu lub wina
100 ml białego kwaśnego wina
trchę drobno posiekanego timianku
WYKONANIE;
Do większego garnka lub głębszej patelni wlewamy oliwę i podsmażamy piersi z kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor.Gotowego kurczaka wyciągamy z garnka i na oliwę wrzucamy drobno posiekany czosnek lekko dusimy i dodajemy ocet, wino i pozostawiamy aby się za gotowało i wyparował alkohol, dodajemy musztardę dokładnie wszystko mieszamy i wkładamy piersi z kurczaka, gotujemy na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Kilka minut przed końcem wlewamy śmietanę i tymianek lub drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku i pozostawiamy na kilka minut aby powstał sos.
Podajemy z frytkami , PILAFI
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz