Wyszukiwarka

KARKÓWKA Z PIEKARNIKA (BRIZOLES STO FOURNO)

Karkówka (4-5 brizoli)
sól, pieprz
ziemniaki
oliwa z oliwek
origano
1-2 cytryny
WYKONANIE;
Karkówkę(w porcjach razem z kością) myjemy dokładnie
Wkładamy do blaszki karkówkę w porcjach i obieramy ziemniaki , kroimy w grubsze kawałki i układamy między karkówką.
Solimy, pieprzymy, polewamy oliwą z oliwek, origano i wlewamy 1 1,2 szkl wody .
Wkładamy do piekarnika mniej więcej na godzinę , jeśli wszystko jest już miękie wyciskamy sok z cytryny i polewamy po bryzolach czyli karkówce i zostawcie na 5 minut w piekarniku.
Karkówkę należy obracać aby upiekła się z obu stron.
Jeśli koś chce do wody którą dolewamy do karkówki można dodać 1 łyżkę musztardy ale wtedy nie dodajemy cytryny.

Brak komentarzy: