Wyszukiwarka

GOŁĄBKI PO GRECKU (LACHANODOLMADES)

1 kg mięsa mielonego(wołowo-wieprzowe)
1/2 szkl ryżu
1 duża cebula
świeża  natka pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
2 jajka
1 średnia kapusta
1-2 cytryny
1 kostka rosołowa lub jarzynka
1 łyżka diozmo( mięta)
WYKONANIE;
Pierwszą rzeczą co robimy to odparzamy kapustę i dodzielamy liście.
Do miski wkładamy mięso, ryż, 1 jajko, sól, pieprz, diozmo, kroimy drobno natkę pietruszki i wlewamy 3 łyżki  oliwy oraz cebulę startą na drobnym oczku tarki .
Wrzystkie składniki dobrze łączymy ze sobą i odstawiamy na kilka minut.
Przyszykujmy liście kapusty ; liść przecinamy na połowę i wycinamy łodyszkę ze środka aby był mięki do zawijania .
Zamijamy nasze gołąbki i układamy w garnku tylko na spód garnka połóżcie kilka liści kapusty aby się nam nie przyklejiły gołąbki.
Jeśli gołąbki są gotowe zalewamy wodą, 3 łyżki oliwy, kostka rosołowa lub jarzynka i gotyjemy .
Ugotowane gołąbki zalewamy sose awgolemono czyli ; do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy dobrze z sokiem cytryny i dolewamy 1 szklankę wywaru z gołąbków cały czas mieszjąc i zalewamy (wlewając awgolemono do garnka musicie cały czas mieszać aby nie ścieło się wam jajko).
Zostawiacie aby się tylko zagotowało i odstawiamy , awgolemono zagęszcza sos i daje gołąbkom kwaskowaty smak kapusty.

Brak komentarzy: