Wyszukiwarka

PASTYCIO

1 kg mięsa wołowego mielomego ale może być wieprzowe
1 cebula
2 kostki rosołowe
sól, pieprz
1 1/2 łyżki duże koncentratu pomidorowego
1 paczka makaronu guubego(rurki jak najdłuższe)
BESAMEL;
1 jajko
1/2 szkl mleka
3-4  łyżki duże mąki
szczypta soli
szczypta cukru
WYKONANIE;
Zrobimy najpierw farsz; kroimy cebule w drobną kostke i poduszamy (najlepiej odrazu róbcie w garnku),dodajemy 2 kostki rosołowe i wrzucamy mięso mielone , dobrze łączymy z doszoną cebulką,dodajcie przecier pomidorowy rozrobiony razem ze 1 1/2 szklanki wody ,sol,pieprz( sporo)  i szczypte cukru aby zabiło kwaśność koncentratu ,gotujemy około 20-25 minut aby zrobił się farsz troszkę gęsto wonisty i gotowe.
Gotujemy makaron  całą paczkę około 5 minut nie może być mięki  i odcedzamy.
Bierzemy formę i rozkładamy makaron na blaszce praktycznie więkrzo połowę,  wylewamy farsz i kładziemy reszte makaronu .
Robimy beszamel,do miski wlewamy mleko , mąke,  szczypta soli , jajko i dobrze łączyny wszystko razem , jzk jest bardzo gęste dolejcie troszkę wody.
Beszamel w sumie jest gęsty .
Jeśli już beszamel jest gotowy wylewamy na wierzch makaronu i wkładamy do piekarnika na około 35 minut w 180 stopni,zapiekamy beszamel na złoty kolor i pastycio gotowe .
Poczekajcie 10 minut i pokrujcie na porcje

Brak komentarzy: