SKŁADNIKI;1 cała pierś z kurczaka
10 pieczarek małych
8-10 plastrów boczku chudego wędzonego
4 cebulki dymki
2-3 łyżki oleju
2 parówki
1 papryka czerwona
1 cebula
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1/2 puszki fasoli czerwonej
1/2 puszki fasoli białej
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki bulionu z kostki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny
sól,pieprz,ostra papryka
WYKONANIE;
Pieczarki obrać i opłukać.Dymkę obrać,odciąć szczypior,a cebulę pokroić wzdłuż.
Parówki podzielić na 2-3 kawałki.
Mięso opłukać i pokroić na 8 podłużnych części.
Oprósz kurczaka papryką,solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju obsmaż mięso i pieczarki.
Wyjmij i każdy kawałek kurczaka owiń plajstrem boczku.
Na patyki do szaszłyków nałożyć po 2 kawałki kurczaka,dymkę,pieczarki i parówki.
Na patelni rozgrzej resztę oleju ,usmaż szaszłyki po obu stronach.
Paprykę oczyść i pokrój w kostkę,cebulę pokrój w piórka.
Bulion zagotować z papryką,cebulą,sosem sojowym i czosnkiem(przeciśnij przez praskę).
Wymieszaj z mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.
Dodaj osączone z zalewy oba rodzaje fasolki oraz kukurydzę.
Dopraw to sokiem z cytryny i ostrą papryką do smaku.
(porcja ma około 580 kcal..danie na 4 osoby)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz