Wyszukiwarka

POTRAWA Z KRÓLIKA

SKŁADNIKI;
1 królik(średni)
1 duża cebula
1 mały por
Αποτέλεσμα εικόνας για smacznegogałązka selera naciowego
1 korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
1/2 litra czerwonego wina
po jednym strączku zielonej i czerwonej papryki
10 dag wędzonego boczku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 litra bulionu
1 łyżeczka musztardy
pęczek zielonej pietruszki
3 łyżki śmietany
1 dag masła
1 łyżka kaparów
sól,pieprz,tymianek,cząber
WYKONANIE;
Mięso należy zamarynować dzień wcześniej czyli dobę przed gotowaniem.
Królika dzielimy na osiem kawałków i wkładamy do dużej miski.Podroby odłożyć na bok.Cebulę,selera,pora,pietruszkę i czosnek pokroić,obłożyć nim mięso i polać winem.Marynować dobę.
Paprykę pokroić w kostkę. Małe plasterki boczku wysmażyć na skwarki.Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć.Marynatę z warzywami zachowaj.Na dużej patelni podgrzej oliwę,mocno podsmaż kawałki królika.Następnie dodaj skwarki,warzywa z marynaty i połowę zachowanego płynu z marynaty.Postaw na małym ogniu.Gdy płyn odparuje ,dodać kawałki papryki,wlać bulion,resztę płynu z marynaty i dusić jeszcze 30-35 minut.Podroby z kaparami podsmażyć na maśle i dodać do potrawy.Przyprawić ją solą,pieprzem oraz ziołami.Na koniec wymieszać śmietanę z musztardą i wlać do potrawy.Gotować około 5-10 minut.

Brak komentarzy: