Wyszukiwarka

MUS CZEKOLADOWY Z CZEKOLADKAMI MIĘTOWYMI

SKŁADNIKI;
Αποτέλεσμα εικόνας για smacznego300 ml śmietany kremówki
100 ml mleka
300 gr czekolady gorzkiej lub kakaowej
3-4 łodyżki świeżej mięty
10 czekoladek nadziewanych miętą (kwadraciki miętowe)
WYKONANIE;
Ścieramy czekoladę.
Śmietanę miksujemy na krem (gęsty) i wstawiamy do lodówki.
Do garnka wlewamy mleko i wrzucamy łodyżki świeżej mięty, pozostawiamy aby tylko zaczęło się gotować i odstawiamy z ognia.
Odcedzamy mleko od mięty i wsypujemy starta czekoladę, przykrywamy miseczkę ściereczka na 2 minuty.
Mieszamy aby rozpuśćiła się czekolada i powstał jednolity płyn.
Odstawiamy aby nam ostudziła się czekolada.
Do ostudzonej czekolady stopniowo dodajemy krem i mieszamy aby połączyć wszystko dokładnie w jednolita masę.
Mus musi być dobrze połączony.
Drobno kroimy czekoladki z nadzieniem miętowym i dodajemy do musu, łączymy razem lekko mieszając.
Rozlewamy mus do salaterek i wstawiamy do lodówki na 3 godziny aby się nam ściął i zgęstniał.
Gotowy mus możemy udekorować jedna cała czekoladka miętowa i starta czekolada oraz cukrem pudrem.
Moja rada żeby mus dobrze zgęstniał musicie dokładnie rozpuścić czekoladę z mlekiem, jeśli zostaną drobne kawałeczki lub okruszki w mleku nie zgęstnieje mus.


Brak komentarzy: