Wyszukiwarka

PANAKOTTA Z JOGURTEM

500 ml śmietany kremówki
500 gr jogurtu naturalnego
1/2 szkl cukru
6 listków żelatyny lub 2 gr
1 pomarańcz (skórka starta)
1 łyżeczka wanili
konfitury z pomarańcza lub inne
WYKONANIE;
Żelatynę wkładamy do miseczki i zalewamy wodą, pozostawiamy aby zmiękła i lekko napęczniała.
Do miski wkładamy jogurt i pół porcji śmietany i dokładnie łączymy.
Wlewamy do garnka pozostałą śmietanę, cukier, wanilię, skórkę z pomarańcza mieszammy dobrze aby rospuścił się cukier, nie zagotować masy tylko tyle aby była ciepła.
Odcedzamy dobrze żelatynę i dodajemy do ciepłej masy i mieszamy dokładnie aby się rozpuściła.
Odstawiamy ciepłą masę aby przestygła i jeśli jest letnia dodajemy do kremu zrobionego z jogurtu i mieszamy cały czas aby powstała jednolita masa.
Masę wlewamy do formy lub foremek i wstawiamy do lodówki aby się ztężyła na mniej więcej 3 godziny.
Jeśli jest gotowy nasz deser wyjmujemy z formy  i dekorujemy konfiturami lub polejcie sokiem.
Porcja na średnie forem

Brak komentarzy: