Wyszukiwarka

SCHAB W CIEŚCIE FRANCUSKIM ( XIRINO SE SFOLIATA)

1 kg schabu wieprzowego bez kości
1 paczka ciasta francuskiego
30 dg żółtego sera w plajstrach
20 dg szpinaku mrożonego
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
pół kostki masła
1 żółtko
oliwa, sól, pieprz
WYKONANIE;
Schab naciąć w zdłuż nie rościnając do konca.
Rozłożyć i solimy, pieprzymy i posypujemy rozdrobnionym czosnkiem.
Na rozgrzanej oliwie dusimy szpinak ze śmietaną.
Gotowy szpinak rozkładamy na mięso, a na szpinak kładziemy plajstry żółtego sera.
Schab zwijamy w roladę (rulon) i spinamy wykałaczkami.
Rozmrożone ciasto francuskie rozkładamy i na ciasto nakładamy schab i zwijamy dosyć  mocno usówając wykałaczki.
Blaszkę smarujemy oliwą  i wkładamy schab.
Żółtko mieszamy ze śmietaną  i smarujemy roladę.
Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i pieczemy 40-45 minut.

Brak komentarzy: