Wyszukiwarka

CIASTO Z KASZY MANNY


CIASTO CIEMNE;
1 1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
3/4 kostki margaryny
2 żółtka
2 łyżeczki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
CIASTO BIAŁE;
1 kostka margaryny
1/2 szkl cukru
1 1/2 kaszy manny
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
olejek rumowy
1 szkl mleka
WYKONANIE;
Zagniatamy ciasto ciemne ze wszystkich składników.
Gotowe ciasto wykładamy na posmarowaną lekko tłuszczem blaszkę.
Następnie zagniatamy ciasto białe nie dodając mleka.
Zagniecione ciasto białe kładziemy na ciasto ciemne.
Wstawiamy do zimnego piekarnika na około 45 minut w 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjmujemy.
Mleko podgrzewamy aby było gorące.
Gorącym mlekiem równomiernie polewamy ciasto w blaszce.
Ciasto odstawiamy do dobrego ostudzenia i dopiero kroimy.
Jeśli ktoś chce ciasto może polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy: